Del, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

FUNK stilte mannsterke på årsmøtet til YDK

På bildet fra venstre. Formann YDK Emma Possfelt-Møller, Maria Devold Soknes, Anna-Christina Beuke og Naeem Zahid.

Lørdag 30. april 2016 holdt Yngre Danske Kirurger (YDK) sitt årsmøte. Dette fant sted i København, og samlet danske leger i spesialisering fra hele landet. Forening for Unge Norske Kirurger (FUNK) stilte med tre styremedlemmer.

YDK har i flere år jobbet for å fremme interessene til danske kirurger i spesialisering. De holder blant annet kurs, foredrag og møter. Den 30. april hold organisasjonen sitt årsmøtet på Tivoli Congress Center i København. På invitasjon fra YDK hadde tre medlemmer av styret i FUNK hadde også funnet veien dit.

På formiddagen ble det holdt to parallelle sesjoner. I den ene salen var det foredrag om gallekirurgi og dets komplikasjoner, mens det i den andre salen ble snakket om kompliserte fistel problematikk og transanal total mesorektal eksisjon. Foredragsholderne var erfarne kirurger, og foredragene holdt høy kvalitet. De var både engasjerende og opplysende.

I god dansk stil ble det kl 12 servert lunsj, eller frokost, som danskene velger å kalle det. Det var satt av rikelig med tid til å bli kjent med kolleger fra andre sykehus over en spennende buffet med både varm mat og søtsaker. Diskusjonstemaene rundt bordene var ikke nye for de norske deltagerne. Kvaliteten på utdannelsen og muligheten til å slippe til ved elektivkirurgi var gjengangere.

Arrangementet var sponset av legemiddelindustrien som stilte med stands, her var det både penner og sjokolade, men viktigere; muligheten til å se og prøve nye produkter og utstyr. For å sørge for at alle besøkte standene, hadde YDK og sponsorene, sammen arrangert noe de kalte Kirurgisk Olympiade (sic). Deltagerne ble delt i lag, og lagvis gikk man fra stand til stand og deltok i små konkurranser.  Høydepunktet for mange av deltakerne under den Kirurgiske Olympiaden var å forsøke å tenne en fyrstikk med laparoskopisk utstyr. Jeg kjenner ikke til noen operasjoner hvor en tenner fyrstikker i pasientens mage, men er allikevel temmelig sikker på at ferdigheten lar seg oversette i bedret laparaskopisk teknikk generelt.

Riktig interessant ble det etter lunsj, resten av dagen var i plenum og temaet var kirurgisk forskning. Professorene Ismail Gögenur og Niels Qvist snakket generelt om kirurgisk forskning, foredragene var svært gode og ga et overblikk i hvordan prosjekter og forskning utvikler seg. Jeg er overbevist om at disse foredragene inspirerte flere av deltagerne til å se med nye øyne på kirurgisk forskning, og mange nok ble inspirert til å vurdere forskning som karriere. Det ble også holdt foredrag av unge kirurger som var nettopp blitt ferdig med sine doktorgrader.

Senere på ettermiddagen ble det avholdt årsmøte med valg av nye styremedlemmer. Deretter var det påfølgende middag, og fest til langt ut på natten.

Dagen var svært godt arrangert og gjennomført. Stemningen bar preg av ungdommelighet, men profesjonaliteten skinte igjennom vært eneste steg. Det er ikke rart da YDK har mange års erfaring og aktivitet bak seg. Foreningen så dagens lys over 20 år siden, i en tid da innføring av arbeidstidsbestemmelse hadde medvirket til at dansk kirurgisk trening og opplæring lå på europeisk bunnivå. Siden 1990 har YDK jobbet for å forbedre unge kirurgers arbeidsforhold og kirurgiske utdannelse, med gode resultater.

Vi i det sittende FUNK-styret lar oss inspirere av arbeidet YDK har lagt ned både i form av gjennomføringen av slike seminarer og konferanser, men også nettopp forbedringen av den kirurgiske utdannelsen. Vi håper at også vi vil kunne ha en tilsvarende pådrivningskraft som vår søsterorganisasjon i Danmark.