Del, , Google Plus, Pinterest,

Print

Posted in:

FUNK – Da var vi i gang

Kjære LiS-kolleger.

2015 ble et monumentalt år for LiS-leger i kirurgiske-fag i Norge. Torsdag 22. oktober, kanskje ikke alle fikk det med seg? Noen la kanskje merke til at solen brøt gjennom skyene og lyste opp Holmenkollen Park Hotel? Om du merket det eller ikke, torsdag 22. oktober 2015 fikk vi vår egen forening, Forening for Unge Norske Kirurger (FUNK). En forening som skal ta utdanningen og hverdagen til kirurgiske LiS inn i fremtiden.

15. Juli 1933 ble det fremmet forslag om å slutte og lønne assistentleger, de ville jo arbeide uansett. Vi har kommer et godt stykke siden den tid, men det er ikke fritt for forbedringspotensial innenfor utdanningen av kirurgiske LiS. Nå skal noen ting avklares umiddelbart, FUNK er ikke en fagforening. Vi bryr oss i utgangspunktet ikke om tariff, lønn og arbeidstid. Det har vi YLF til. FUNK er en fagmedisinsk forening for LiS-leger i kirurgiske fag. Hvem er de kirurgiske fag? Det er LiS som er i utdanning innen generellkirurgi, ortopedi, gastrokirurgi, nevrokirurgi, torakskirurgi, karkirurgi, urologi, barnekirurgi, bryst-endokrinkirurgi, maxillo-facialkirurgi, reumakirurgi og håndkirurgi. Er du LiS og i utdanning i en av disse spesialitetene så er du medlem av FUNK frem til du er ferdig spesialist. Vi er ingen liten gruppe. Omtrent 800 LiS er medlem i FUNK og samlet kan vi ha en stemme som høres klart og tydelig, og bedre enn det, som lyttes til.

Med det avklart, hva har vi FUNK til? I Norsk kirurgisk forening diskuteres det og fremmes forslag for hvordan utdanning av kirurgiske LiS-leger skal være. Det som dessverre har vært en mangelvare til nå er en samstemt tilbakemelding fra LiS om hvordan VI synes det skal være. Derfor er FUNK opprettet og representert i styret til NKF for å kunne være med og bestemme over vår egen utdanning, hverdag og karriere. I våre naboland har våre søsterforeninger vært etablert i vel to tiår og fått en betydelig påvirkning på saker som angår kirurgiske LiS-leger helt opp på departement-nivå.

Utdanning av kirurgiske-LiS er kompleks. Vaktplanen overlater kanskje lite tid til elektiv kirurgi eller du vet ikke hvem veilederen din er? Inngrepene fordeles så tilfeldig at det kommer nye guidelines mellom hver gang du gjør samme inngrep? Kursene du trenger krever kanskje 200mnd. ansiennitet eller du står i kø for komme deg i gruppe-1 tjeneste? Utfordringene er garantert ikke de samme for alle subspesialiteter, men det er garantert noen utfordringer. Samtidig pågår arbeidet med etablering av ny struktur for spesialistutdanning, en prosess som tydeligvis har til hensikt å oppnå svart belte i norsk byråkrati.

Så hva med FUNK? Vi, styret i FUNK, skal jobbe for gjøre din hverdag bedre. Dette skal vi gjøre ved å identifisere de ulike utfordringene som vi alle møter på vår vei til ferdig spesialist. Vi håper å gjøre dette ved å vekke engasjement hos alle dere kirurgiske LiS-leger der ute, fra Kirkenes til Lindesnes. Om du som enkeltperson påtreffer utfordringer i din hverdag som du vil ha endret, kom med dem. Og kom gjerne med forslag til forbedring også. Eller om dere som avdeling, klinikk eller forening har utfordringer som dere strir med. Si ifra til oss, så skal vi bringe det videre til toppen av helsebyråkratiet. Her skal ingenting stoppe opp i organisasjonskartet.

Vårt arbeid har nettopp startet og alle store og små utfordringer ligger foran oss. Det som er helt sikkert er at du kommer til å høre mer fra oss, og vi håper på det sterkeste å høre fra deg. 2015 ble et monumentalt år, årene som kommer skal bli enda bedre.

«It always seems impossible until it’s done.»
-Nelson Mandela

Hilsen interimsstyret i FUNK

John Chr. Glent, Anna-Christina Beuke, Ingvild Farnes, Maria Devold Soknes, Naeem Zahid